Kintsugi Bania

Ukratko o filmu

Dokumentarni film Kintsugi Bania, koji je ujedno pod pokroviteljstvom Ureda župana Sisačko moslavačke županije te Hrvatskog audiovizualnog centra, prati događaje na Banovini nakon razornih potresa krajem prosinca 2020.  U montažnim sekvencama na početku, sredini i kraju filma te prati šest ljudskih sudbina vezanih uz direktne posljedice samih potresa kroz tri poglavlja: potres, proces popravka i povratak.

Kintsugi (jap. popravak zlatom) je japansko umijeće popravljanja polomljene keramike pomoću laka pomiješanog sa zlatnim prahom. Banovina je kraj u središnjoj Hrvatskoj, u Sisačko-moslavačkoj županiji, između Save, donjeg toka rijeke Kupe, Une i Gline, te takozvane „suhe međe“ prema Bosanskoj krajini.

Film pune tri godine na neposredan, intiman način, isprepleteno prati šest narativnih linija, šest protagonista s njihovim obiteljima i njihove sudbina izazvane potresom. Priče su omeđene na početku, sredini i kraju s montažnim sekvencama kroz metodu opservacije događanjima na Banovini netom nakon potresa, od rušenja i raščišćavanja javno-kulturnih, obrazovnih i religijskih objekata, obiteljskih kuća do ponovne izgradnje istih, dajući širu sliku zajednice koja dijeli isto iskustvo prirodne katastrofe.

Samu simboliku kintsugija zapravo protagonisti filma i žive, a da ju nisu ni svjesni. Mjesta na kojima su popucali njihovi stambeni i poslovni prostori su ili pokrpali sami ili će im biti izgrađeni potpuno novi prostori. No najvažnije, one pukotine u glavama protagonista nastale kao posljedica potresa, kada jednog dana potpuno zacijele, će upravo zahvaljujući njima, tim šavovima postati jači i čvršći i snažniji kao osobe, a mi ih kao autori pratimo u procesu do tog cilja.

Sponzor: Ured župana, HAVC

Godina provođenja: 2021., 2022., 2023.

Slični projekti