Star Film Fest

Star Film Fest je internacionalni filmski festival za mlade filmaše. Cilj festivala je biti prva stepenica mladim filmašima, polaznicima ADU ili ALU te im na taj način pomoći u daljnjem napredovanju i razvijanju filmskih karijera. Filmske kategorije zastupljene na festivalu su dokumentarni, eksperimentalni, igrani, industrijski i animirani film.

Grad Sisak je industrijski grad, te je tako i Star Film Fest poseban po tome što jedini u svijetu ima kategoriju industrijskoga filma i ta kategorija ga čini različitim od drugih. Tijekom 3 dana koliko traje festival, organiziraju se video radionice, foto radionice, radionice snimanja iz zraka, radionice pisanja scenarija, stručna predavanja i koncerti na otvorenom. Projekcije filmova i popratni sadržaji otvoreni su za javnost što omogućuje široj publici da se uključi u festival i uživa u filmu.

Planet Film

Filmska edukacija kao kontinuirana pojava u gradu Sisku ne postoji. Cilj ovoga projekta je organizacija filmskih  radionica za osnovnoškolce. Obilaskom osnovnih škola i predstavljanjem projekta “Planet Film” koji govori o Kino klubu Sisak, filmovima, filmskoj pismenosti i na kraju radionici koja se bude održala za filmske zaljubljenike.

Rezultati će biti višestrani: u školama na području grada Siska sazrijevat će potreba za osnivanjem  filmskih družina, edukacija polaznika na radionici, ”proizvodnja” filmova i odlazak na revije, a samim time i druženje, rađanje novih prijateljstava te učlanjenje novih  članova u Kino klub Sisak i time  omogućen normalan daljnji rad.

Cilj nam je da posjetitelji radionice svoje znanje mogu prenositi dalje na druge naraštaje. Radionice će tematizirati dva filmska roda: igrani i dokumentarni. Konkretno od početka škole u siječnju do svibnja. Učenici osnovnih škola dolazit će u prostorije Kino kluba Sisak van nastave prema rasporedu radionica. U tom kontekstu, program uključivat će radionice u sedam sisačkih osnovnih škola: OŠ Galdovo, OŠ 22.lipanj, OŠ Sela, OŠ  Braća Ribar, OŠ Braća Bobetko, OŠ Ivana Kukuljevića, OŠ Viktorovac.

Mladi za film

Projekt “Mladi za film” omogućuje mladima iz grada Siska pohađanje filmskih radionica na kojima će se vršiti edukacija o filmskoj umjetnosti kroz teorijski i praktični dio. Projekt “Mladi za film” sastoji se od tri dijela. Prvi i drugi dio sastoje se od filmskih radionica. Prva je filmska radionica namijenjena svim mladim ljudima iz Siska, a druga je filmska radionica zatvorenoga tipa. Namijenjena je samo djeci iz Doma za djecu “Vrbina” Sisak. Rezultat obje filmske radionice bit će jedan filmski uradak.

Nakon završetka filmskih radionica, bit će organizirana završna večer za sve na kojoj će prikazati nastali filmovi.Treći je dio humanitaran, a sastoji se od uređenja dječjeg igrališta Doma za djecu “Vrbina” Sisak. Djetinjstvo je period života koji čovjeku treba pružati najljepše uspomene, a za to je potrebno stvoriti kontekst u kojem će dijete prosperirati istraživački i stvaralački duh. Taj kontekst za djecu iz Doma za djecu “Vrbina” tek treba stvoriti uređenjem njihova igrališta.

Pitanje za film

Kino Klub Sisak od sredine veljače pa sve do početka travnja organizira filmska događanja s kojima predstavlja rad Kino Kluba Sisak, projekt Star Film Fest i partnerske fesetivale te prikazuje pobjedničke filmove.

Nakon filmskih projekcija slijedi filmski kviz od tri dijela koji obuhvaća opću filmsku kulturu, holivudske klasike, ali isto tako i one regionalne. Natjecatelji sudjeluju kao ekipe od min. 3 člana do max. 6 članova.

Projekt je zamišljen tako da se svaki petak u mjesecu nalaze filmski zaljubljenici. Pruža im se gledanje filmova u ugodnoj atmosferi, razgovor o filmovima, razgovor sa poznatim filmskim kritičarima u hrvatskoj i na kraju kviz koji im donosi neke filmske nagrade.

Nakon proglašenja pobjedničke ekipe počinje tematski afterparty uz glazbu poznatih filmskih soundtrackova.

365/7

365/7 je projekt zamišljen da zahvati sve projekte koje klub provodi u godini. Fokus projekta su mladi i djelovanje kluba kroz 365 dana u godini te popunjavanje slobodnog vremena između ostalih događanja u godini i provedbi ostalih projekata.

Udruga kroz ovaj projekt želi mladima i za mlade osigurati potpunu posvećenost medijskoj pismenosti i stvaranja u klubu kroz 365 dana u godini. Mladi u klubu mogu boraviti cijeli dan – ili koliko im dopuštaju obaveze stvarajući nove ideje, filmove, analizirajući druge filmove i stvarajući nove projekte.

Opći cilj projekta je povećati broj članova kluba, razumijevanje filma i medijske pismenosti kod mladih. Također, namjera je pomoći postojećim i potencijalnim članovima da kroz informiranje na filmskim festivalima, kroz projektne radionice, edukacije, kvizove, redovan rad kluba ostvare ljubav prema filmu i kreativnom izražavanju.

55. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece

Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece jedina je manifestacija u Hrvatskoj posvećena isključivo filmskom stvaralaštvu osnovnoškolaca. Jednom godišnjem, svaki puta u drugom gradu, okupe se ponajbolji najmlađi hrvatski filmski stvaraoci i njihovi mentori. U četiri dana Revije na filmskom platnu nađe se sam vrh hrvatske osnovnoškolske kinematografije.

Grad Sisak dosad je tri puta ugostio Reviju koja slavi filmsko stvaralaštvo onih najmlađih, no zadnji puta čak davne 1975. – tako je nakon pune 42 godine udruga 2017. godine imala čast da bude suorganizator Revije u suradnji sa Hrvatskim filmskim savezom. Na Reviji je sudjelovalo 200 učenika i njihovih mentora, a u natjecateljski program uvrstilo se 77 filmskih uradaka iz cijele Hrvatske.

Snimanje iz zraka

Snimanje iz zraka jedan je od popratnih sadržaja Star Film Festa. Radionica je zamišljena na način da sudionici aktivno sudjeluju u čitavom procesu: od teorijskog dijela do upravljanja letjelicama, snimanja te obrade snimljenog materijala.

Svaki polaznik ima priliku detaljno se upoznati s tehnikom nastajanja filmske scene iz zraka i prepoznati važnost pozadinske kulise u stvaranju atmosfere filma. U tom kontekstu polaznike se želi potaknuti na snimanje iz zraka, a ne korištenje unaprijed snimljenih i obrađenih materijala.

Medijska pismenost

Medijska pismenost je projekt koji se održava kroz tri stupa radionica – za roditelje, učitelje i djecu. Tako želimo obuhvatiti sva tri stupa našeg društva. Podjelom na tri stupa radionice u svakome se obrađuje određen broj tema koji je namijenjen tome stupu. Popratne radionice poslije edukacije o medijskoj pismenosti su: kritički osvrt na film, pisanje filmske kritike, objava članka u medijima. S tim dodatkom bila bi zaokružena cjelina medijske pismenosti.

Video projekti

Naša lokacija? klik, klik te dođi da se družimo