/

31. kolovoza 2015.

Zvijezde iznad Siska

Osnivanje Kino kluba Sisak bilo je i svojevrstan okidač za pokretanje Star Film Festa   koji je prvi put održan u jesen 2014. godine, a 3. rujna ove počinje i drugi. Prvotna ideja o festivalu industrijskog filma nije napuštena, ali je donekle promijenjena što će pokazati i neki od odabranih filmova, između 275 prijavljenih, koji će se natjecati u kategorijama najboljeg industrijskog, ali i igranog, dokumentarnog i eksperimentalnog filma, a jednu od važnih nagrada dodijelit će i publika. Bogatu industrijsku povijest Siska, koja je na žalost u ovom gradu zaista tek povijest, SFF želi oživjeti bar na filmskom platnu, pa je tako u prvom izdanju prikazan film sisačkog redatelja Gorana Devića Dvije peći za udarnika Josipa Trojka, a ove godine na programu su neki strani filmovi koji će pokazati kako industrija danas ili nekad izgleda u drugim krajevima svijeta.

Star Film Fest organizira i provodi mlada ekipa entuzijasta i volontera iz Siska, ali i Zagreba, Gunje i drugih gradova, predvođena Matijom Holjevcem, koje vodi želja za promjenom trenutne, prilično depresivne situacije u Sisku, ali i slike grada prema van te isticanja njegovih svjetlijih pojavnosti. Želi se vratiti Siščane u kino, potaknuti mlade na ljubav prema filmu i aktivno uključivanje u rad Kino kluba Sisak te da mladim autorima, koji se tek probijaju na filmsko tržište, ovo bude prvi filmski festival na kojem su imali priliku pokazati svoj rad, pa bi se u tom smislu naziv festivala mogao protumačiti i kao Start FF. Najveće prepreke su kao i uvijek financije  (prvi je festival organiziran sa samo 20.000 kuna), ali potpora Grada, posebno gradonačelnice i pročelnika za kulturu, pa Muzeja, Turističke zajednice i ostalih institucija najavljuje bolje uvjete ubuduće. Turističko informativni centar Sisak organizira volontere koji će usmjeravati posjetitelje festivala i dijeliti potrebne informacije. U suradnji s Turističkom zajednicom, sudionici radionica pratit će i snimati manifestaciju Kupske noći, a očekuje se nastanak mnogo kvalitetnih fotografija i promo videa za potrebe te manifestacije. Svi se sudionici SFF-a i svi ostali zainteresirani mogu prijaviti i na sudjelovanje na humanitarnom foto natječaju u organizaciji Turističke zajednice grada Siska.

Svečanost otvaranja drugog Star Film Festa počinje u četvrtak u 20.00 u Starom gradu, do kojeg će se dio publike dovesti brodom, a uslijedit će prva natjecateljska projekcija. U petak počinje foto i video radionica u NKČ Vlado Gotovac, a posjetitelji drugog SFF-a mogu u 16.00 sati poslušati predavanje Luke Rukavine Od teorije do prakse, dok u 17.30 počinje druga projekcija. U subotu, 5. rujna, zadnjeg dana festivala, nastavlja se foto i video radionica, u 13.00 održava predstavljanje drugih hrvatskih filmskih festivala, posebno 45. revije hrvatskog filmskog stvaralaštva u Karlovcu, Brač Film Festivala, Dokuma Film Festivala i drugih, u 16.00 se u galeriji Siscia Obscura otvara izložba autora Harisa Čalkića Fina prašina, a u 18.00 u Kazalištu 21 je završna projekcija, dodjela nagrada i zatvaranje festivala. Objavit će se i dobitnici nagrada za najbolje fotografije, u sklopu provedenog natječaja Drugo lice Siska.

Plave zvijezde Star Film Festivala zabljesnut će tako ponovo nad Siskom pa se valja nadati kako će još dugo, i blistavo, svjetlucati.

Izvor: Duško Popović, Hrvatski filmski savez