/

18. siječnja 2016.

Godišnji izvještaj Kino kluba Sisak za 2015. godinu

Kino klub Sisak u 2015. brojao je 46 članova, ostvarili smo suradnju s brojnim hrvatskim udrugama i sudjelovali u raznim organizacijama sa partnerima i prijateljima. Početkom 2015. sudjelovali smo u humanitarnoj akciji „S ljubavlju djeci“ pod medijskim sloganom „Samo ljubav nije dovoljna“ čija je svrha bila prikupiti sredstva za pomoć obnove Odjela pedijatrije Opće bolnice Dr. Ivo Pedišić u Sisku. U prvom dijelu akcije koja je svečanim programom završila u hotelu Panonija skupljeno je 9.467,80 kuna. Zbog velike zainteresiranosti akcija je produžena do 28. veljače 2015. godine i u tom razdoblju prikupljeno je još 8.083,03 kuna, materijalna sredstva u iznosu od 30.780,19 kuna te 2.000,00 kuna u soboslikarskim radovima. Kino klub Sisak ostvario je suradnju i sa udrugom Dignitas s kojom smo radili na velikom i uspješnom projektu „Govorna pošta“. Krajem ožujka 2015. članovi Kino kluba Sisak otišli su na premijeru filma u Zagreb. Dok smo krajem lipnja. 2015. sudjelovali na „FourRiver FilmFestu“ u Karlovcu gdje smo predstavili Star film fest. Tokom prošle godine u našoj su produkciji snimljena dva filma, osim toga članovi su sudjelovali na tri edukacije, ostvarili su suradnju sa Studijom kreativnih ideja Gunja te ono na što smo jako ponosni, organizirali treći Star film fest.

Drugi po redu Star film fest održao se od 3. do 5. rujna 2015.. Na festivalu su radila 36 volontera, a prijavljeno je 275 filmova od kojih je odabrano 45 najboljih dokumentarnog, eksperimentalnog, igranog, industrijskog i one take karaktera. U tri dana festivala, festival je posjetilo preko 500 posjetitelja, a osim projekcije filmova filmaši su mogli uživati i u raznim radionicama. Održane su foto i video radionice, predavanje Luke Rukavine „Od teorije do prakse“, izložba Harisa Čalkića „Fina prašina“ te predstavljanje filmskih festivala (47. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva, Four river film festival & 21. Filmska revija mladeži, Dokuma film festival, te Brač film festival). U 2015. godini realizirali smo i projekt „Mladi za film“. Projekt se sastoji od tri dijela: prvi dio je filmska radionica namijenjena svim mladim ljudima iz Siska. Drugi dio je zatvorenog tipa, a namijenjena je samo djeci iz Doma za djecu „Vrbina“ Sisak. Rezultat obje filmske radionice bio je po jedan filmski uradak. Treći je dio humanitaran, a sastojao se od uređenja dječjeg igrališta Doma za djecu „Vrbina“ Sisak. Projekt nije realiziran do kraja zbog nedostatka financijskih sredstava. 19. i 20. studenog 2015. sudjelovali smo i na natjecanju „Natjecanje u čitanju naglas“, snimajući natjecanje u Dječjoj knjižnici Vlado Gotovac u Sisku.

Za 2016. u planu imamo tri velika projekta: „Planet film“, „Pitanje za film“ i naravno treći po redu „Star film fest“. Planet film je projekt koji govori o Kino klubu Sisak, filmovima, filmskoj pismenosti i radionici koja će se održati za filmske zaljubljenike. Cilj projekta je organizacija filmskih radionica za osnovnoškolce koji će bit predstavljeni u sedam sisačkih osnovnih škola. Rezultati projekta će bit višestrani: u školama na području grada Siska sazrijevat će potreba za osnivanjem filmskih družina, edukacija polaznika na radionici, ”proizvodnja” filmova i odlazak na revije filmova, a samim time i druženje, rađanje novih prijateljstava te očekivano povećanje broja članova u Kino klub. Drugi projekt za 2016. je „Pitanje za film“ koji će biti u provedbi od sredine veljače pa sve do kraja travnja, a prikazat će rad Kino kluba koji će obuhvatiti prošlogodišnji Star film festival i partnerske festivale a biti će prikazivani pobjednički filmovi. Nakon projekcija slijedi filmski kviz od tri dijela koji će obuhvatiti opću filmsku kulturu, holivudske klasike, ali isto tako i one regionalne. Natjecatelji će sudjelovati kao ekipe od minimalno tri člana do maksimalno šest članova. Filmovi će se prikazivat svaki petak u mjesecu, a poslije projekcije i kviza slijedi afterparty uz glazbu poznatih filmskih soundtrackova.

Osim ova tri projekta, ekipa juniora Kino kluba Sisak priprema u svibnju veliko prestavljanje svoje udruge sa novih pet filmova, od kojega su dva u realizaciji. Također se pripremamo kandidaturu za Dječju reviju stvaralaštva 2017. godine u suradnji s Hrvatskim filmskim savezom.

Početkom ove godine dobili smo i novu web stranicu koju možete pogledati na: www.kks.hr

Svi vi koji želite postati članovi Kino kluba Sisak možete nas kontaktirati putem naše službene stranice i ispuniti prijavu.