/

5. travnja 2017.

Djeca djeci – u susret 55. reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva djece u Sisku

Projekcija nagrađenih filmova i razgovor s redateljicom Čejen Černić koja je svoje prve filmske korake napravila na dječjoj Reviji.

Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece jedina je manifestacija u Hrvatskoj posvećena isključivo filmskom stvaralaštvu osnovnoškolaca. Jednom godišnjem, svaki puta u drugom gradu, okupe se ponajbolji najmlađi hrvatski filmski stvaraoci i njihovi mentorite se u četiri dana Revije na filmskom platnu nađe sam vrh hrvatske osnovnoškolske kinematografije. Ovo godine Revija se održava u Sisku i to od 28. rujna do 01. listopada u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza i Kino kluba Sisak.

U susret Reviji, 28. ožujka u Domu kulture „Kristalna kocka vedrine“ održala se projekcija nagrađenih filmova s prošlogodišnje Revije, kao i premijera najnovijih dječjih filmova nastalih u Kino klubu Sisak: igranog „Dan bez wifi signala“ i dokumentarnog ostvarenja „Muzika nekad i danas“. Riječ je o filmovima nastalima u okviru projekta „Planet film“ – filmskih radionica za djecu do 15 godina na području Siska i okolice.

Ono što je karakteristično u svim dječjim filmovima je činjenica da su mali autori vrlo često hrabriji od svojih odraslih kolega i obrađuju teme poput bullinga, dječjih prava, odnosa s roditeljima, pa čak i imigrantske krize. U tom kontekstu su mali Siščani i više nego uživali u programu. Nakon projekcije održao se i razgovor s Čejen Černić, redateljicom hit filma za djecu „Uzbuna na zelenom vrhu“. Čejen je znala da će biti redateljica još u osnovnoj školi. Svoje prve filmske korake napravila je upravo na Reviji djece prije petnaestak godina, kojoj se i dan danas rado vraća. Tako je u proteklih nekoliko revijskih izdanja bila je i članicom  žirija. Sada se podružila s malim Siščanima i podijelila svoja prva filmska iskustva te im pojasnila kakav je bio put od njih do Koka.

Projekcijama je prisustvovao zamjenik gradonačelnice grada Siska, Marko Krička, a prisutnima su se obratili i predsjednica Hrvatskog filmskog saveza, Vera Robić-Škarica, te predsjednik Kino kluba Sisak, Matija Holjevac. Matija je najavio i proljetnu radionicu dokumentarnog filma u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza koja će biti namijenjena sisačkim osnovnoškolcima, a vodit će ju redatelj i montažer Damir Čučić i snimatelj Marinko Marinkić. Ostvarenja nastala na radionici premijerno će biti prikazana u jednom od programa nadolazeće Revije. Pred kraj programa svima se obratila i Aziza Tominac, učiteljica u mirovini, koja je polazeći obrazovne programe Hrvatskog filmskog saveza prije 15tak godina pokrenula filmsku družinu u sisačkoj Osnovnoj školi Galdovo čiji je i Matija Holjevac izdanak. Najljepše je vidjeti kada djeca nadrastu učitelje i krenu u nove projekte.