/

5. travnja 2017.

Djeca djeci

Projekcija filmova i razgovor s redateljicom Čejen Černić koja je svoje prve filmske korake napravila na dječjoj Reviji

Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece jedina je manifestacija u Hrvatskoj posvećena isključivo filmskom stvaralaštvu osnovnoškolaca. Jednom godišnjem, svaki puta u drugom gradu, okupe se ponajbolji najmlađi hrvatski filmski stvaraoci i njihovi mentorite se u četiri dana Revije na filmskom platnu nađe sam vrh hrvatske osnovnoškolske kinematografije. Ovo godine Revija se održava u Sisku i to od 28. rujna do 01. listopada u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza i Kino kluba Sisak.
U susret Reviji, 28. ožujka u 12 sati u Domu kulture „Kristalna kocka vedrine“ održat se se projekcija nagrađenih filmova s prošlogodišnje Revije, kao i premijera najnovijih dječjih filmova nastalih u Kino klubu Sisak: igranog „Dan bez wifi signala“ i dokumentarnog ostvarenja „Muzika nekad i danas“. Riječ je o filmovima nastalima u okviru projekta „Planet film“ – filmskih radionica za djecu do 15 godina na području Siska i okolice.
Ono što je karakteristično u svim dječjim filmovima je činjenica da su mali autori vrlo često hrabriji od svojih odraslih kolega i obrađuju teme poput bullinga, dječjih prava, odnosa s roditeljima, pa čak i imigrantske krize. Ne sumnjamo da će mali Sisčani uživati u projekciji. Nakon projekcije održat će se i razgovor s Čejen Černić, redateljicom hit filma za djecu „Uzbuna na zelenom vrhu“. Čejen je znala da će biti redateljica još u osnovnoj školi. Svoje prve filmske korake napravila je upravo na Reviji djece prije petnaestak godina, kojoj se i dan danas rado vraća. Tako je u proteklih nekoliko revijskih izdanja bila je i članicom žirija. Sada će se podružiti s malim Siščanima i podijeliti svoja prva filmska iskustva te im pojasniti kakav je bio put od njih do Koka.