/

19. rujna 2017.

Donosimo vam članak s ovogodišnje press konferencije Star Film Festa

Početak rujna i ove je godine rezerviran za festival pod zvijezdama u Starom gradu. Star Film Fest je posvećen mladim umjetnicima od 18 do 35 godina čiji je program danas predstavljen predstavnicima medija.

Na predstavljanju programa sudjelovali su: generalni sponzor Star Film Festa je INA d.d., predstavnik sisačke Rafinerije Damir Butković, predstavnik grada Siska Goran Grgurač, predstavnica Turističke zajednice grada Sisak Milijana Borojević i selektorica filmova Star Film Festa Martina Mladenović.

Organizator Star Film Festa Matija Holjevac smatra da je cilj festivala biti prva stepenica mladim umjetnicima da prikažu svoje filmove kako bi mogli krenuti na druge festivale. Mi smo taj cilj ispunili jer su pobjednički filmovi prošlogodišnjeg Star Film Festa dospjeli na platna ostalih regionalnih festivala čime se jako ponosimo.

Na četvrti po redu Star Film Fest, koji se održava od 31. kolovoza do 2. rujna prijavljeno je oko 549 filmova od kojih je odabrano najboljih 38 koji će biti prikazivani u dane trajanja festivala, na lokacijama sisačkog Starog grada i Kazališta 21.

Ove godine je za posjetitelje organiziran prijevoz turističkim vlakićem na otvorenje festivala u pitoresknoj utvrdi Stari grad (okupljanje je u 19h na Trgu bana Josipa Jelačića). Na otvorenju će, između ostalih, biti prikazan Buffet Željezara, film redatelja i scenarista Gorana Devića, koji u svojoj tihoj opservaciji dokumentira šest posljednjih dana sisačke kavane na ulazu u Željezaru Sisak.

Kao i prošle godine, za najmlađe zaljubljenike u film, Star Film Fest organizirao je dječje matineje koje će biti prikazivane u prijepodnevnim satima u Kazalištu 21.

Zainteresirani će se na ovogodišnjem festivalu moći okušati u radu u Photoshopu na radionici „Uvod u obradu fotografije kroz Photoshop“ Mateja Jurčevića; studenta snimanja na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu; posjetiti radionicu „Zvuk i glazba u filmu“ Magde Mas, studentice muzikologije na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, radionicu „Od ideje do predstave“ Maria Kovača; dječjeg pedagoga, glumaca i profesionalnog kazališnog redatelja, predavanje „Prožimanje medija“ Duška Popovića; novinara, urednika, spikera i organizatora susreta „Dječje filmsko i video stvaralaštvo u funkciji javnog zdravstva”.

Nakon filmskih projekcija drugog i trećeg dana festivala, posjetitelji će moći uživati u koncertima na otvorenom. U četvrtak ih očekuje koncert filmske glazbe Antonije Kihalić & Saše Tadića, u subotu koncert Pulsko-zagrebačkog ska-rock osmeraca Radio Aktiva, a u nedjelju nastup cover grupe 4head i DJ-a Maria Kovača.

Svi sadržaji Star Film Festa, od projekcija i matineja do radionica i predavanja su besplatni i otvoreni za javnost.

Ovogodišnji stručni žiri, koji će odlučivati o najboljim filmskih uradcima, sastoji se renomiranih hrvatskih filmskih stručnjaka – glumca i pisca najpoznatijeg po filmovima „Zvizdan“, „Kosac“ i „Nedjeljom ujutro, subotom navečer“ Dade Ćosića, hrvatskog redatelja i scenarista Ivana Sikavice, mlade hrvatske glumice široj javnosti poznatoj po ulozi Aishe u televizijskoj seriji “Larin izbor” Ivone Kundert, voditelja Filmsko-kreativnog studija VANIMA u Varaždinu, izvršnog direktora internacionalnog festivala animiranog filma djece i mladih VAFI u Varaždinu i ujedno tajnik ASIFA Hrvatske Hrvoje Selec.

Završnu će večer Star Film Festivala biti proglašeni, osim pobjednika u filmskim kategorijama, i pobjednici foto natječaja „Rascvjetani Sisak“.

PROGRAM FESTIVALA

Četvrtak (31. kolovoz)

– 19:00 h – vožnja vlakićem (polazak sa Trga bana Josipa Jelačića)

– 19:30 h – otvaranje foto izložbe Rascvjetani Sisak

                   – otvorenje izložbe filmskih plakata – Šesnić & Turković

– 20:00 h – otvorenje Star Film Festa (Stari grad Sisak)

– 20:30 h – projekcije filmova (Stari grad Sisak):

                                               Natjecateljski program

                                    Buffet Željezara│Goran Dević│

Petak (1. rujna)

– 10:30 h – dječji program: Uzbuna na Zelenom vrhu │Kinorama│Kazalište 21│

– 11:00 h – radionica: Photoshopa │Kazalište 21│

– 17:00 h – projekcije filmova │Kazalište 21│

– 20:00 h – projekcija filma pod zvijezdama│Ne gledaj mi u pijat│ Kinorama│Kazalište 21│

– 21:30 h – koncert filmske glazbe Antonija Kihalić & Saša Tadić │vanjski prostor Kazališta 21│

-23:00 h – koncert Radio Aktiv │vanjski prostor Kazališta 21│

Subota (2. rujna)

– 09:30 h – radionica Zvuk i glazba na filmu │Kazalište 21│

– 13:00 h – radionica Od ideje do predstave │ Mario Kovač │Kazalište 21│

– 15:00 h – predavanje Prožimanje medija│Duško Popović│Kazalište 21

– 17:00 h – završne projekcije │Kazalište 21│

– 20:00 h – svečanost zatvaranja festivala pod zvijezdama│vanjski prostor Kazališta 21│

– 21:30 h – koncert 4head │vanjski prostor Kazališta 21│

– 23:00 h – DJ Mario Kovač│vanjski prostor Kazališta 21│