/

28. rujna 2017.

Počinje 55. Revija hrvatskoga filmskog stvaralaštva djece u Sisku

Počinje 55. Revija hrvatskoga filmskog stvaralaštva djece u Sisku
Sisak, 27. rujna – Grad Sisak od sutra privremeno postaje središte osnovnoškolskog filmskog stvaralaštva – od 28. rujna do 1. listopada održat će se u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza i Kino kluba Sisak 55. izdanje Revije hrvatskoga filmskog stvaralaštva djece. Naredna četiri dana donose tako jedinstvenu priliku da se upoznate s filmskim radovima najmlađih generacija domaćih filmaša i filmašica!

Na Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva djece ove su godine prijavljena 292 filma, gotovo trećina više u odnosu na prethodnu godinu. Od spomenutog broja, članovi selekcijske komisije, montažer Slaven Zečević i redateljica Čejen Černić, u natjecateljski su program uvrstili 77 naslova. Ovogodišnja konkurencija tako uključuje najviše animiranih filmova, njih čak 24, 16 dokumentaraca, 17 igranih naslova, sedam filmova snimljenih slobodnim stilom, tri televizijske reportaže te 10 radioničkih filmova.

Najviše filmova u konkurenciji pak stiže iz Foto kino video klub Zaprešić, njih čak osam, dok iz Škole animiranog filma Čakovec stiže šest naslova. S četiri su filma pak zastupljeni i Filmsko-kreativni studio VANIMA iz Varaždina te Bacači sjenki iz Zagreba. O najboljim naslovima ovogodišnje Revije odlučit će žiri u sastavu: Maja Flego, novinarka i savjetnica u Uredu pravobraniteljice za djecu, direktor fotografije Boris Poljak i animatorica Petra Zlonoga.

Revija počinje u četvrtak, 28. rujna u 20 sati svečanim otvaranjem u Domu kulture Kristalna kocka vedrine u sklopu kojeg će biti prikazan prvi dio filmova iz natjecateljskog programa. Petak i subota uključuju cjelodnevne projekcije filmova iz konkurencije, dok će svečana dodjela nagrada i zatvaranje Revije slijediti u nedjelju, 1. listopada u 10 sati.

Popratni program uključuje dva cjelovečernja igrana filma: u petak, 29. rujna u 19,30 sati bit će prikazan film Dan bez imena makedonske redateljice Teone Strugar Mitevske; riječ je o makedonskoj uspješnici s Berlinskog filmskog festivala koja kroz misterioznu smrt četvero tinejdžera progovara o današnjem stanju društva. Makedonska redateljica služi se stvarnim zločinom, neriješenim ubojstvom četvero tinejdžera, kao početnom točkom za istraživanje usađenog mačizma, agresije i kulturalne napetosti koji iskvaruju njezinu državu.

U subotu, 30. rujna u 19,45 sati bit će prikazan nizozemski film Mali gangster redatelja i umjetnika Arnea Toonena. U središtu priče je jedanaestogodišnji dječak koji se, nakon što je bio žrtva vršnjaka u prethodnom mjestu stanovanja, u novoj sredini predstavlja kao sin mafijaškog vođe. Riječ je o šarmantnoj i zabavnoj komediji o odnosu oca i sina utemeljenoj na istoimenom uspješnom romanu za djecu autorice Marjon Hoffman. Mali gangster prikazan je na nizu renomiranih festivala diljem svijeta, uključujući onaj u Sundanceu, a osvojio je i niz nagrada, između ostalih nagradu žirija i publike na festivalu Cinekid Amsterdam te nagradu dječjeg žirija i publike na festivalu KinoKino.

Popratni program uključuje i okrugli stol pod nazivom Građanski odgoj u nastavi (petak, 29. rujna, 14 sati) na kojem će biti predstavljen projekt Small step for film, a big one for European citizenship (Mali korak za film, veliki za europsko građanstvo), a koji su pokrenule četiri škole iz Hrvatske, Italije, Poljske i Španjolske okupljene u partnerstvo Erasmus+. Ponukane činjenicom da školski filmovi nisu dovoljno iskorišten resurs u nastavi te su uglavnom „nevidljivi“ nakon festivala ili natječaja na kojima se prikazuju, oni namjeravaju filmove školskih filmskih skupina implementirati u kurikulume svojih škola.

Koordinatori projekta partnerskih škola iz navedenih zemalja predstavit će na Okruglom stolu projekt i ideje kojima žele potaknuti učitelje svojih škola da više koriste metodu kreiranja filma kao uspješnog alata učenja. Kako  se provodi medijski i građanski  odgoj  u njihovim zemljama, izložit će predstavnice partnerskih škola iz Italije, Poljske i Španjolske. Mr. sc. Domagoj Morić iz Foruma za slobodu odgoja  uvodno  će govoriti o provođenju medijskog i građanskog odgoja u  Hrvatskoj, a koordinatorica projekta Stojanka Lesički, iz OŠ Sveti Petar Orehovec predstavit će aktivnosti projekta i planirane rezultate projekta.  Okrugli stol moderirat će predstavnice HFS-a Ana Đordić, prof. i  doc. art. Jelena Modrić.

Pored svega navedenog, Revija hrvatskoga filmskog stvaralaštva djece i ove godine nastavlja suradnju s Festivalom o pravima djece. Spomenuta manifestacija slavi i promiče dječje stvaralaštvo, ali i stvaralaštvo odraslih autora usmjereno promicanju dječjih prava. Program festivala je inkluzivan, što znači da njegov sadržaj mogu pratiti i osobe s oštećenjima vida i/ili sluha. Deveto izdanje Festivala bit će održano od 11. do 23. listopada 2017. u Zagrebu, a matineje za osnovne i srednje škole bit će prikazane u osamnaest gradova diljem Hrvatske. Program će uključiti i izbor filmova s dječje Revije prema odabiru članice ocjenjivačkog suda Maje Flego.

Kompletan program Revije je besplatan.