/

28. studenoga 2023.

Retrospektiva

S obzirom na to da se približava kraj godine odlučili smo napraviti malu retrospektivu na sve projekte koje je KKS proveo i prijavio. 

2023. je godina od iznimne važnosti za klub, napunili smo 10 godina svoga postojanja te 10 godina našeg dragog Star Film Festa. Nakon dužeg perioda mirovanja kreativne vijuge stvaranja počele su ponovno djelovati te je tako pokrenut redovni srednjoškolski program Kino kluba Sisak u kojem se naši prospektivni članovi druže, stvaraju i uče o filmskim pravilima. Također paralelno sa srednjoškolcima KKS uspješno provodi i osnovnoškolski program u kojem polaznici uče osnove filmske teorije i filmskog stvaranja te uz mentoricu, Jasnu Kapelec, stvaraju i svoje kratkometražne filmove. 

 Godina nam je bila uspjeh, proveli smo osam projekata kojima smo proširili kapacitete Kluba i kojima smo dokazali sebi da smo sposoban tim za velike i male ideje te da je KKS uistinu mjesto gdje vizije postaju stvarnost. Najveći, već spomenuti projekt, bio je Star Film Fest koji je ovu godinu proslavio svoju desetu godišnjicu i u čast tom velikom uspjehu adekvatno smo ga organizirali i proslavili. Ove godine posjetitelji su mogli uživati u raznim audiovizualnim i stimulativnim ponudama koje idu rame uz rame sa svjetskim festivalima. 

Ne smijemo zaboraviti ni sestrinski projekt; Star Gardens– intimne projekcije u privatnim vrtovima Sisačkih građana pod noćnim nebeskim svodom dobitna su kombinacija za nas i za posjetitelje. Star Gardens svojevrsna je uvertira u SFF, ali opet konceptualno drugačiji da bi se mogao smatrati zasebnim projektom. Kako bi cijelo građanstvo Siska dobilo priliku uživati u filmovima ove godine smo se proširili na gradski kvart Željezara gdje smo na romantičnom jezercu prikazali pobjedničke filmove prošlogodišnjeg izdanja SFF-a.

Drugi najbitniji projekt, koji ujedno još uvijek i traje, je Film očima mladih. Financiran od strane Središnjeg državnog ureda, ovaj projekt bio nam je vjetar u leđa zbog koje smo ove godine lakše disali. U sklopu njega snimili smo dva kratkometražna filma, od kojih se jedan još uvijek uređuje, s mladim polaznicima 15-30 godina. Zahvaljujući njemu zaposlili smo našeg dugogodišnjeg člana Luku Tomaševića koji je postigao radni ritam u klubu i s njegovim aktivnim članovima. 

Kintsugi Bania je treći na popisu. Dugometražni dokumentarni film o potresu koji je zahvatio Sisak i Banovinu 2020. godine. Film koji na intiman način prati priču četvero protagonista i njihovih obitelji s potresom pogođenog područja. Ove godine uspješno je završen razvoj filma te smo u potrazi za financiranjem kako bi se dovršila produkcija.

Zatim slijedi naš ljetni dragulj 365/7, projekt koji je financiran od strane HAVC-a i Grada Siska. U sklopu 365/7, Kino klub Sisak je prvu polovicu godine obilazio škole i predstavljao svoj rad našim najmlađim školarcima, a zatim svaki dan od lipnja do kolovoza provodio je svoj filmski program s učenicima četvrtih razreda osnovnih škola s područja Siska. Svaki dan uživali smo u snimanju filma, dječjem smijehu i toplome suncu na jugu Lijepe Naše, a kao rezultat svega toga su snimljeni kratkometražni filmovi raznih tematika.

Kako nam se godina približavala kraju tako nam je ostalo i nekolicina projekata. Posljednji provedeni projekt bio je Planet film financiran od strane HAVC-a. Ovaj projekt namijenjen je osnovnoškolcima s područja grada Siska. Koncept je jednostavan: na zabavan i edukativan način naučiti osnove filmskog stvaranja te stvoriti svoj kratkometražni igrani i dokumentarni film uz potporu mentora. Malo je reći da je projekt pogodak u sridu, no upravo to govore dojmovi polaznika radionica.

Za kraj godine preostao nam je još Korak do filma. Projekt financiran od strane HAVC-a i SMŽ-a, usmjeren je srednjoškolcima i njihovim kreativnim vrlinama. Koncept projekta zamišljen je u tri faze; osmišljavanje ideje i pisanje scenarija, snimanje filma i za kraj montaža filma. Polaznici bi imali priliku kroz proces izrade filma dobiti potrebno znanje i iskustvo da po završetku projekta mogu pokrenuti svoje filmske družine te samostalno izrađivati vlastite filmske uratke. 

Nikako ne smijemo zaboraviti ni na Monografiju Kino kluba Sisak. Deset godina našeg postojanja sažeto u jednu cjelinu. Monografiju i adekvatnu proslavu naše desetogodišnjice možete očekivati u sljedećoj godini kada ćete moći doživiti svu slavu i moć KKS-a.

Za kraj želimo zahvaliti i Gradu Sisku na tome što su prepoznali našu vrijednost i mogućnosti koje nudimo lokalnoj zajednici jer bez potpore Grada u većini projekata ne bi bili ovdje gdje jesmo. Ovom prilikom zahvaljujemo se i drugim financijerima naših projekata koje smo gore u tekstu nabrojali.