Prati moj glas

Ukratko o projektu

“Prati moj glas” neformalni je obrazovni program Kino kluba Sisak, financiran od strane Ministarstva kulture, koji potiče razvoj interesa za fonografsku umjetnost kao i znanja i vještina mladih za stvaranje audiodrama. 

Cilj programa je pružiti kvalitetno i dostupno obrazovanje mladima (15-30 godina) o osnovama audiodrama, snimanja zvuka, razvoja projekta i montaže te promocije projekta na revijama, festivalima i u javnosti. Pored toga, cilj je potaknuti dugoročni interes na pridruživanje mladih u članstvo Kino kluba Sisak. Program se odvija kroz seriju fonografskih radionica u trajanju od 10 dana. Kroz trodnevne radionice pisanja scenarija polaznici bi naučili osnove pisanja smislene i zabavne priče. Naučili bi filmski žargon te određena pravila u pisanju scenarija i dijaloga. Od samoga početka priču bi osmišljavali polaznici dok bi mentori ih samo navodili ka što kvalitetnijem scenariju. Polaznici bi se podijelili u dva tima, jedan od njih bi razrađivao priču, dok bi se drugi upoznavao s tehnikom i pravilima snimanja zvuka. 

Nakon što se osmisli kratkometražna priča krenulo bi se na snimanje već spomenutog scenarija. Kako su se polaznici podijelili u uloge u fazi pisanja scenarija tako će ovdje i nastaviti te će stjecati dodatno iskustvo i znanje s terena. Radionice snimanja audiodrame bi trajale okvirno četiri dana po tri sata posla, sve više od tri sata rezultira gubitkom koncentracije, usporavanjem rada te općeg gubitka motivacije na setu. 

Po samom završetku snimanja krenulo bi se s radionicama montaže na kojima bi polaznici naučili osnove montiranja, određena pravila montiranja te zanimljivosti o povijesti montaže. Također bi kroz niz radionica uredili svoju audiodramu te dobili iskustvo rada u programu za montažu kao što je Adobe audition. Za zaokruživanje cjelokupne izrade audiorame završili bi s premijerom projekta u prostorima CIKS-a